Skip to main content

Mini Milla

Sphynxen


Har du nogle spørgsmål omkring hvordan vi
gør og forløbet, så skriv endelig til os.

Sphynxen


Udseende

Sphynxen er kendt for sin hårløse hud og er også et venligt, kærligt og energisk show-off, der higer efter menneskelig opmærksomhed. I modsætning til dens kongelige udseende og seriøse udtryk er sphynxen en akrobatisk klovn, der ikke tager sig selv alt for seriøst. Den elsker at underholde og glæde sine mennesker og vil følge dig rundt i huset som en hvalp. Hvis du overvejer en sphynx-kat, så læs videre for alt, hvad du behøver at vide.

Sphynxen er en mellemstor kat med et slående udseende, identificeret ved dens hårløse, rynkede hud og store ører. Den har en slank, muskuløs krop, der er tæt og tung i forhold til dens størrelse.

Racen er mellemstor, men pæn muskuløs.

Sphynxens hoved er trekantet med vidt anbragte øjne og fremtrædende kindben, der kalder tilbage til kattene i det gamle Egypten, en lighed, der inspirerede navngivningen af ​​denne race. Udover at være hårløs, er sphynxens mest bemærkelsesværdige træk dens store, trekantede ører, der ligner en flagermus.

Selvom sphynxen ser ud til at være helt skaldet ved første øjekast, vil nærmere inspektion ofte afsløre et meget fint, kort lag af fuzz, der giver huden en følelse af fint ruskind. Det er hårløsheden, der primært markerer en sphynx, hvor farve og mønster ligger i hudens pigmenteringsmønstre. Farve og markeringer kan variere meget og kan komme i næsten alle farver eller mønstre, inklusive solid, tabby.

Sphynx er en lille til mellemstor kat med et slående udseende, kendetegnet ved sin hårløse, rynkede hud og store ører. Racen har en slank, muskuløs krop, der er tæt og tung for sin størrelse. Vægt: 3,5–5 kg.

Personlighed

Sphynx-katten er en energisk, akrobatisk performer, der elsker at vise sig for opmærksomhed. Den har en uventet sans for humor, der ofte er i modstrid med dens dystre udtryk.

Venlig og kærlig, dette er en loyal race, som vil følge dig rundt i huset og forsøge at involvere sig i, hvad end du laver, og gribe enhver mulighed for at sidde på din skulder eller krølle sig sammen i dit skød. Lige så nysgerrig og intelligent er den energisk, disse træk kan gøre den til lidt af en håndfuld. For dens egen sikkerhed har sphynxen det bedst som udelukkende indekat, og kommer generelt godt ud af det med børn, andre kæledyr.

Egenskaber

Det mest slående kendetegn ved Sphynx er selvfølgelig dens hårløshed, som blotter dens varme hud, så verden kan se, røre ved og nyde. Dens rynkede hud, overdrevne ører og store øjne giver dens ansigt et overjordisk udtryk og visdom.  

Fakta

Selvom de er hårløse, er Sphynx ikke altid allergivenlige. Proteinet Fel d 1, kilden til de fleste menneskers katteallergier, udskilles gennem spyt og hud, ikke hår, af Sphynx såvel som  enhver anden katterace.

Fordi de er så venlige og nuttede, er Sphynx vidunderlige terapikæledyr.

Temperament

Sphynxen er en sød, livlig og nysgerrig kat, der elsker at være i centrum for opmærksomheden. En hengiven, kærlig skødet kat, Sphynxen nyder at tale og følge sine menneskelige kammerater overalt, og kan endda lide at sove under dynen med dem.  

Sphynx er legesyge og underholdende katte, som normalt kommer fint ud af det med andre familiekæledyr. 

De har det ikke godt, når de efterlades alene hele dagen.

Levetid

8 til 15 år

Farver

Sphynx-farver inkluderer hvid, sort, blå, rød, creme, chokolade, lavendel, kanel og fawn, plus forskellige mønstre og nuancer.

Historie

Sphynxen, som oprindeligt blev kaldt den canadiske hårløse, fik sin start i Toronto, Canada i 1966, da et kuld korthårkillinger inkluderede en hårløs killing som et resultat af en naturligt forekommende genetisk mutation. Selvom andre hårløse killinger var blevet født før dette, er sphynxen, som vi kender den i dag, resultatet af selektivt at avle disse hårløse katte til normalt pelsede katte og derefter avle deres afkom tilbage til andre hårløse katte, en proces, der ikke kun har produceret de ønskede racekarakteristika, men tjente også til at udvide genpuljen til at producere en genetisk hårdfør katterace, ifølge Cattime .

Hårløshed hos katte er et recessivt gen, så avlsforsøg på at producere flere hårløse katte producerede også katte med hår. De hårløse katte blev ofte omtalt som Sphynx-katte, en hyldest til den egyptiske katteskulptur, de lignede.

 Men det var først i 2002, at Katteelskerforeningen tog imod sphynxen til konkurrence i mesterskabsklassen, og andre katteforeninger fulgte hurtigt trop.

I mere end 20 år har denne race været anerkendt af The International Cat Association (TICA). De blev accepteret til mesterskabsklassekonkurrence af The Cat Fanciers’ Association (CFA) i 2002.

Hvis sphynxen ser bekendt ud for dig, tænker du måske på Mr. Bigglesworth, katten tilhørende Dr. Evil i Austin Powers -filmene, spillet af en sphynx ved navn Ted NudeGent. Og i tv-programmet Friendsadopterede karakteren Rachel, spillet af Jennifer Aniston.

Selvom sphynxens usædvanlige udseende er opsigtsvækkende og måske endda afskrækker nogle mennesker, er det, disse katte mangler i pels, mere end opvejet i personlighed. Selvom sphynx-ejere i starten ofte er tiltrukket af chokværdien ved at have en hårløs kat, for ikke at nævne manglen på udgydelse at håndtere, vil de fleste fortælle dig, at de blev forelsket i deres sphynx, som viste sig at være et dejligt kæledyr. Hvis du leder efter en sjov og kærlig ledsager, behøver du ikke lede længere end sphynxen.

Pleje

Trods manglen på pels, er Sphynx ikke vedligeholdelsesfri. Den kan blive fedtet, fordi hår normalt ville absorbere kroppens olier, som produceres af huden. Af denne grund, kræver katten ugentlige bade. Dette bør gøres fra, den er killing.

Sphynx’en bør ikke udsættes for sol i længere perioder. Den kan nemt blive solskoldet, hvilket kan skade dens hud på næsten samme måde, som den menneskelige hud. Når den er udenfor, bør den ikke efterlades uden opsyn. Om vinteren vil den få brug for tøj, for at bevare kropsvarmen.

Denne kat ser ud til at have mere ørevoks end de fleste andre huskatteracer. Dette er fordi dens ører ingen hår har, som normalt ville fange snavs og beskytte ørerne fra ophobning af urenheder. Ugentlig ørerensning er nødvendig, som regel samtidig med dens bad.

Sphynxen samler også fedt og snavs under kløerne og i hudfolderne over sine kløer. Det betyder, at den bør modtage regelmæssig rengøring og klipning af lange klør.

Regelmæssig tandpleje er vigtig, for at forhindre ophobning af tandsten og plak, samt dårlig ånde. En god tandbørste og tandpasta er alt, der kræves til denne opgave.

At leve med

Sphynx-katten er en stærk og hårdfør race med få helbredsproblemer. Selvom racen ikke har nogen genetiske sygdomsdispositioner, har nogle få helbredstilstande været kendt for at påvirke sphynx-katte, herunder hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er en sygdom, der forårsager fortykkelse af hjertemusklen og kan påvises med et ekkokardiogram, og arvelig myopati, en tilstand, der påvirker muskelfunktionen . Sphynx-katte er nogle gange også tilbøjelige til hudsygdomme såsom urticaria pigmentosa, som får skorpesår til at dannes på kroppen. Denne race er også tilbøjelig til paradentose og bør forsynes med regelmæssig tandbørstning og tandeftersyn.