Skip to main content

Mini Milla

Fransk bulldog


Har du nogle spørgsmål omkring hvordan vi
gør og forløbet, så skriv endelig til os.

Fransk bulldog


Oprindelse

Den franske bulldog stammer øjensynlig fra Frankrig. Ophavet til den franske bulldog skal findes i Peru. Efter Amerikas opdagelse tog spaniolerne chincha-bulldoggen med sig hjem, hvor der blev avlet videre på racen. Ophavet til den franske bulldog skal findes i Peru. Efter Amerikas opdagelse tog spaniolerne chincha-bulldoggen med sig hjem, hvor der blev avlet videre på racen. Forskere mener, at afkommet var havnet i Frankrig, men dette vides ikke med sikkerhed. Den første stambogsføring af racen fandt sted i 1885. 

I midten af 19. århundrede udvandrede mange arbejdere fra den engelske by Nottingham til Frankrig. Med sig havde de deres bulldogger, der stammede fra den engelske bulldog. Den medbragte bulldog-race var mindre end den engelske bulldog. 

Den nye bulldog race med sine ‘flagermusører’ blev hurtigt populær i Paris. Fra at være hund alene hos arbejderklassen og hos slagterne i Paris blev den franske bulldog populær blandt de højere sociale lag. Kongehuse, herunder Det danske kongehus, vides at have fransk bulldog

Forskere mener, at afkommet var havnet i Frankrig, men dette vides ikke med sikkerhed. Den første stambogsføring af racen fandt sted i 1885. 

Fransk bulldog menes at stamme fra små individer af spanske tyrekamphunde, som kom til Paris i slutningen af 1800-tallet. Her blev de krydset med engelske dværgbulldogger, muligvis medbragt af tekstilarbejdere, som af bitter nød var flyttet fra England til Normandiet. I 1880’erne var den dragernes, slagternes og kuskenes hund i de berømte haller, men også kunstnermiljøet og det bedre selskab faldt for dens helt specielle fremtoning og karakter. I dag er fransk bulldog udbredt som selskabshund over hele verden.

Mentalitet

Den Franske Bulldog er den muskuløse og tætbyggede hund, der har masser af charme og personlighed. Ønsker du en social, aktiv, legesyg og kærlig hund, er hunderacen et godt valg.

Selskabshunden har brug for god træning, opdragelse og socialisering fra hvalpestadiet af.

En fransk bulldog er generelt en venlig, hengiven og charmerende hund, som helst knytter sig mest til en bestemt person i familien. Den tolererer familiens børn og er omgængelig over for fremmede, men med en fjern fortid som kamphund kan den godt optræde udfordrende over for andre hunde. Den snorker meget, men er kun lidt gøende.

Det er især det muntre og optimistiske sind, der gør en Fransk Bulldog populær. Den kan nemt opdrages til at indgå i samspil med andre kæledyr eller med små børn. Hunderacen har anlæg for at være aktiv og drillesyg.

En vigtig forudsætning for at få en lydig hund med god opførsel, er den vedholdende opdragelse og socialisering som hvalp. Da hunderacen er social og kontaktsøgende lettes træningen, da den vil gøre alt for at gøre dig som ejer glad og tilfreds.

Når du skal vælge, hvilken hunderace der vil være god for dig, skal du have hundens behov for kontakt og træning med i tankerne. Den engelske hunderace elsker samvær med de mennesker, som den er knyttet til.

Hunden har brug for både at blive stimuleret fysisk og mentalt for at trives optimalt.

En Fransk Bulldog er på én og samme tid både kærlig og stædig. Den har fra naturens side en egenrådig personlighed, som kan reguleres via opdragelse.

Arbejder du hjemmefra, er der stor sandsynlighed for, at din selskabelige og kærlige hund vil få sig en favoritplads ved dine fødder eller ved siden af kontorstolen.

En Fransk Bulldog er en god vogter, der særligt vil beskytte hjemmets små børn og unge mennesker. I takt med at din hund bliver ældre, vil den blive mere territorial. Det er mest, når der kommer nye mennesker i hjemmet, at vagtinstinkterne træder frem hos din loyale og trofaste hund.

For at undgå at hunden bliver bange eller aggressiv i mødet med fremmede mennesker, skal du socialisere den som hvalp.

Egentlig vagthund egner en Fransk Bulldog sig ikke til. Den er lille og kan hurtigt blive distraheret, når den oplever, at andre vil lege med den.

Aktivitetsniveau og handleradius

Alle bulldogger er individualister, og der er store variationer inden for racen. Generelt er de behagelige selskabshunde i en rolig familie. I varmt vejr bør de ikke udsættes for voldsom fysisk aktivitet, da de kan få problemer med vejrtrækningen.

Den engelske hunderace har ikke behov for et stort omfang af motion. Eftersom hundene har tendens til overvægt, skal de på daglige gåture for at forebygge for mange ekstra kilo på de små sideben. En tur på 15-30 minutter er tilstrækkelig for hunden, der i forvejen er sund, rask og normalvægtig.

En favoritbeskæftigelse for en Fransk Bulldog er at lege. Dette er samtidig en god måde for den at få forbrændt energi på, hvor den får stimulereret og tilfredsstillet sit behov for samvær og kontakt.

Det er ikke nødvendigt med en stor have, hvor hunden kan opholde sig.

Det særlige ved den engelske hunderace er, at den ikke kan svømme.

I sommerperioden skal der tages hensyn til hundens krop og opbygning. Den tætpakkede, lille krop kan hurtigt blive belastet af motion og varme. Hunderacen har risiko for hedeslag, hvorfor det er bedst at gå ture om morgenen eller aftenen, hvor temperaturerne er lavest.

En Fransk Bulldog behøver ikke meget plads omkring sig og kan fint trives i en lille lejlighed. Det vigtigste for hunden er samværet med kærlige mennesker, der har tid og overskud til den fra hvalp til seniorstadiet.

Behov

En fransk bulldog behøver tidlig socialisering med børn og andre hunde og et liv som husets midtpunkt. Motionsbehovet er behersket, men den behøver daglige spadsereture og mentalt stimulerende opgaver.

Pels og pleje

Den korte og tæt tilliggende pels holdes fri for løse hår med en daglig aftørring med et opvredet vaskeskind. Læbefolderne skal holdes rene, og tænderne skal jævnligt renses for tandsten. Vær også opmærksom på kønsdelene, som hunden har svært ved selv at holde rene.

Det er relativt let at pleje pelsen, den  fælder en lille smule, og pelsen har godt af at blive børstet med jævne mellemrum.

Det er en god idé at vænne din Bulldog til at blive soigneret og få plejet sin pels fra hvalp af.

Bulldogs hører ikke til de allergivenlige hunde. Det er værd at huske på, at alle hunde kan fremkalde allergiske reaktioner.

Tips og tricks til indlæring og håndtering

Det drillesyge og til tider stædige sind er vigtigt at have i mente, når du har en Fransk Bulldog. Køber du din hund fra hvalpestadiet af, får du de bedste muligheder for at påvirke dens sociale og kognitive udvikling.

Det er let at træne hunden på grund af dens lyst til at være sammen med dig som ejer.

Den vigtigste og mest betydningsfulde træning er basisopdragelsen. Her skal hunden lære at adlyde dine kommandoer og respektere de grænser, du sætter for dens adfærd.

Som følge af hundens stædighed kan det være en udfordring at træne lydighed og agility med den. Hunden kan nemt og hurtigt blive afledt, når den finder et legetøj eller en pind, den kan hygge sig med.

Det er ikke umuligt at få succes med lydighedstræningen. Det kræver, at du er vedholdendende med træningen og konsekvent i din opdragelse af hunden.

Opdragelsen af en fransk bulldog kræver tålmodighed og venlig konsekvens. Træn varieret i korte sekvenser, så hundens opmærksomhed fastholdes. Det kan være en fordel at bruge en kropssele. Skrid hurtigt ind, hvis det trækker op til konflikt med andre hunde.

Den Franske Bulldog trives i trygge rammer, hvor den har sin faste plads i hjemmet. Den stortrives, når den har selskab af kærlige mennesker, som den kan lege og snakke med. Har du en livsstil, hvor du ofte er hjemmefra i mange timer á gangen, er en Fransk Bulldog ikke nødvendigvis det rette valg af hunderace for dig.

Det er muligt at træne selvstændighed med hunden, så den lærer at blive tryg ved at være alene hjemme.

Når du træner hunden til at være alene, skal du starte i en tidlig alder. Sørg for at din hund er blevet 100% tryg i dit hjem, før du begynder på selvstændighedstræningen.

Mens træning med socialisering og lydighed er relativt nemme opgaver, kan selvstændighedstræningen være mere ressourcekrævende. Det ligger ikke i hundens natur at være alene og på egen hånd. Derfor skal du starte tidligt og i de små, når du begynder at tilvænne din hund med at være alene hjemme.

Højde

30-32 cm for begge køn.

Vægt

8-14 kg.

Farver

Fawn eller brindlet fawn med eller uden mindre eller større hvide aftegninger. Dog i udlandet er flere farve kombinationer  anerkendte.

Hjemland

Frankrig.

Internationalt racenavn

Frankrig.

Fci gruppe

Gruppe 9 – Selskabshunde 

Kendetegn

Brachycephal (fladt ansigt), korte, buede ben. Oprejste ører (naturligt)

Forventninger

Energiniveau: Gennemsnitligt

Levetid: 9 – 11 år

Tendens til at savle: Stærk Tendens til at snorke: Stort

Tendens til at gø: Moderat

Tendens til at grave: Svag Socialt behov/opmærksomhedsbehov: Stort

Hvor langt må min hvalp gå?

Der er selvfølgelig individuelle forskelle fra hvalp til hvalp og fra race til race. Hvis din 9 uger gamle hundehvalp bruger 80% af tiden på gåtur på at snuse og kigge, så må gåturen godt være længere, mens hvis din hundehvalp drøner derudaf, så bør du holde turen under 15 minutter indtil hvalpen er 12 uger. Det som man bør undgå med hvalpe, er monoton gang. Det betyder den type gang vi ser på fortove, asfalt og lignende, hvor hunden har samme bevægelsesmønster eller gentager samme bevægelser. Dette er hårdt for hvalpens umodne krop og kan have betydning for udviklingen af led og sener.

Når din hvalp er rundet 12 uger kan du sætte turens længde en smule op. Grundlæggende er det ikke vigtigt at hundehvalpen går lange ture, men det er vigtigt at den får nye indtryk. Sørg derfor for at din hund får oplevet forskellige miljøer, nye underlag og dufte. 

Hvis din hundehvalp er utryg ved at gå tur i begyndelsen og ikke vil besørge på turen, så sørg for at gå den samme tur i nogle dage, så du begrænser hvor mange nye indtryk den får. Hundehvalpe er individuelle og hvor nogen vil kræve mange nye indtryk, skal man tage det roligt med andre. 

I skoven, på stranden og i kuperet terræn må din hundehvalp gerne gå længere ture. Faktisk forebygger fysisk aktivitet i kuperet terræn og på blødt underlag forskellige ledsygdomme og skader. Det er med til at opbygge muskulatur og det giver hvalpen bedre koordination og balance.

Hvalpe og trapper

En hvalp bør så lidt som muligt op og ned ad trapper, før den er over 1 år gammel. Hvis man har trapper i hjemmet, er det derfor vigtigt, at man forhindrer hvalpen i at komme på trapperne. Hvis man sover ovenpå, og vil have hvalpen til at sove i soveværelset, bør man bære den lille hvalp op og ned den første tid.

Ligesom ved almindelig gang, så gælder det samme i forhold til trapper: det er ikke sundt med monotone bevægelser! Det betyder at din hvalp ikke skal gå på trapper.

Hvornår kan min hundehvalp gå lange ture?

Du kan gradvist øge længden på gåturene i takt med at din hundehvalp vokser. Vær i hele opvæksten opmærksom på, at hundehvalpen går på varieret underlag, gerne kuperet, og helst ikke for meget monoton gang. 

Når din hundehvalp er fuldt udvokset kan du gå så lange ture du ønsker med den, så længe konditionen er god. Kondition bygges langsomt op over tid, ligesom ved mennesker. En hund er fuldt udvokset hund er ved omkring 12 måneder for mindre hunde og 18-24 måneder for store hunde.

Begynd renlighedstræning med hundehvalpen

Det bliver nemmere for både dig og din hund, hvis du begynder renlighedstræningen, imens din hund er hvalp. Det er altid nemmere at lære din hund nogle gode vaner, end at skulle korrigere dårlige vaner senere hen, hvor opgaven er en helt anden og mere tidskrævende.

Gå udenfor hver 2.-3. time

Hvalpen skal ud hver gang, den har sovet, har spist og drukket, har leget og været i bevægelse, møder nye gæster eller bliver opstemt. Det virker umiddelbart af meget, så som en huskeregel kan du lukke hundehvalpen ud hver anden til tredje time. Så sikrer du bedre, at hvalpen ikke besørger indenfor.

Giv ros og godbidder

Al træning hjælpes godt på vej af ros og godbidder, og renlighedstræning er ingen undtagelse. Ros og godbidder lærer hurtigt din hund hvilken adfærd, der belønner sig, og den vil helt naturligt ønske at gentage de handlinger. Giv gerne din hund en godbid og et smil, når den er færdig, så den kan føle sig stolt over sine fremskridt.

Opsøg flere underlag

Det er en rigtig god idé at lære din hvalp at besørge på flere typer underlag. Det bliver en fordel for dig, når du har hunden med i uvante omgivelser, hvor der ikke nødvendigvis er græs. Tag hvalpen med på forskellige gåruter, så den oplever underlag som grus, græs og asfalt under poterne. 

Renlighedstræning af hvalpen uden afstraffelse

En lille hundehvalp har travlt med at udforske, spise og sove, og derfor er den ikke altid opmærksom på sit eget behov for at skulle besørge eller tisse. Som hundeejer er det naturligvis en træls opgave at skulle gøre rent efter et uheld, men med en hundehvalp hører det med.

Er uheldet ude, og din hund besørger indenfor, så gavner det ikke renlighedstræningen at straffe hvalpen. Afstraffelse vil gøre hundehvalpen usikker over for dig, og det kan lære den ikke at tisse i nærheden af dig. Det vil udelukkende gøre fremtidens gåture mere besværlige og utrygge for jer begge. Ros og beløn i stedet den ønskede adfærd, da din hundehvalp helt automatisk vil forsøge at gentage det, den lige har gjort næste gang.

Vedvarende urenlighed

Oplever du, at din hund besørger indenfor, når du ikke er hjemme, selvom du har renlighedstrænet den, så kan der være et underliggende problem til stede. Din hund lider måske af separationsangst eller en sygdom, der gør, at den ikke kan holde sig som en normal voksen hund. I sådanne tilfælde er det altid en god idé at opsøge din dyrlæges råd og vejledning og få hunden i behandling.