Mini Milla
Cavalier

Har du nogle spørgsmål omkring hvordan vi
gør og forløbet, så skriv endelig til os.
Cavalier King Charles Spaniel

Oprindelse
Cavalier King Charles Spaniel stammer oprindelig fra England. Grundet den lille størrelse racen har, var denne hund meget afholdt af det engelske hof.
Dette ses helt tydeligt på mange malerier fra 17 og 18-tallet, hvor Cavalier King Charles Spaniel er afbilledet ved siden af de adelige.
I starten af 1900-tallet blev Cavalier King Charles Spaniel mere udbredt i resten af verden. Historisk set var hunden et statussymbol for mange kongelige og kendte, derfor er hunden meget udbredt som prydhund.
Små dværgspaniels har været kendt i mere end tusind år. De blev især forbundet med den engelske kong Charles II i slutningen af 1600-tallet og med slægten Marlborough på Blenheim Castle hundrede år senere. Gennem 1800-tallet blev en kortnæset variant stadig mere populær under navnet king charles spaniel, og den langnæsede gik næsten i glemmebogen. Indtil en amerikaner i 1920’er udsatte pengepræmier til de bedste hunde af den gamle type. De fik så føjet ordet cavalier til racenavnet.
HØJDE
31-33 cm for begge køn.
VÆGT
5,4-8 kg.
FARVER
Sort med tanfarvede aftegninger, ensfarvet rød, hvid med kastanjebrune partier (farven kaldes blenheim) eller trefarvet hvid-tan-sort.
HJEMLAND
Storbritannien.
INTERNATIONALT RACENAVN
Cavalier King Charles Spaniel.
FCI GRUPPE
Gruppe 9 – Selskabshunde
Mentalitet
Cavalieren er kendt for at kunne blive en rigtig god familiehund. Den er typisk blid, venlig og omgængelig.
For at hunden kan blive et velfungerende familiemedlem, er det essentielt, at dens behov for motion, mental stimulering og kontakt bliver opfyldt. Cavalier king charles spanielen er generelt let at opdrage og træne, så længe man har gode godbidder og masser af ros med på vejen.
Cavalieren kan blive en fantastisk legekammerat, der sandsynligvis er frisk på masser af sjov kvalitetstid med både børn og voksne.
En Cavalier King Charles Spaniel er lille, kærlig og legesyg. Den typiske cavalier er altid glad, tillidsfuld og nem at omgås, hunden bliver hurtigt venner med alle på dens vej.
Tro mod dens natur som “komfort hund”, elsker en Cavalier at være i et menneskes skød og blive nusset.

Pels og pleje
Pelsen er lang, silkeagtig og glat eller let bølget. Den kræver jævnligt en grundig gennembørstning, og de fyldige behæng på bryst, ben, ører og hale skal helst friseres dagligt. Væn tidligt hunden til at blive puslet om, så det bliver en hyggestund for begge parter.
Ørerne bør også kigges på dagligt, så du kan befri pelsen for små grene eller andre “souvenirs”. På grund af hængeørerne kan Cavaliers udvikle betændelse hurtigere, fordi der er varmt og fugtigt. I butikkerne kan du finde særlige øreplejemidler. Du kan også rense øjnene med et specielt middel til øjnene, og en klud. Hvis pelsen mellem trædepuder bliver for lang, kan du nemt trimme det – især om vinteren kan det anbefales.
Fordi en Cavalier er en kortnæset hunderace, bør du undgå at gå tur med din hund når det er meget varmt og du bør aldrig forlade den i en varm have uden adgang til skygge eller køligt vand.
Et bad i ny og næ vil sørge for at din Cavalier ikke lugter grimt.
Den eneste anden pleje der er nødvendig, er regelmæssig tandbørstning og negle trimning.

Tips og tricks til indlæring og håndtering
Cavalier king charles spanielen sætter stor pris på ejerens opmærksomhed og samarbejder gerne, når indsatsen belønnes hurtigt og varieret. Hold igen med godbidderne for at undgå overvægt og skift mellem leg og apportering. Træn venligt og kvikt i korte sekvenser.
Den trives med positiv forstærkning og en blid og venlig fører. Den er ofte madglad og vil gerne arbejde sammen med sin fører.
Det kan være en god idé at skifte mellem at belønne med legetøj og at belønne med godbid. Har man et ønske om at træne mere målrettet på eksempelvis lydighed, rally, nosework eller andet, så er racen ofte dygtig og trænbar.
Hvor langt må min hvalp gå?
Der er selvfølgelig individuelle forskelle fra hvalp til hvalp og fra race til race. Hvis din 9 uger gamle hundehvalp bruger 80% af tiden på gåtur på at snuse og kigge, så må gåturen godt være længere, mens hvis din hundehvalp drøner derudaf, så bør du holde turen under 15 minutter indtil hvalpen er 12 uger. Det som man bør undgå med hvalpe, er monoton gang. Det betyder den type gang vi ser på fortove, asfalt og lignende, hvor hunden har samme bevægelsesmønster eller gentager samme bevægelser. Dette er hårdt for hvalpens umodne krop og kan have betydning for udviklingen af led og sener.
Når din hvalp er rundet 12 uger kan du sætte turens længde en smule op. Grundlæggende er det ikke vigtigt at hundehvalpen går lange ture, men det er vigtigt at den får nye indtryk. Sørg derfor for at din hund får oplevet forskellige miljøer, nye underlag og dufte.
Hvis din hundehvalp er utryg ved at gå tur i begyndelsen og ikke vil besørge på turen, så sørg for at gå den samme tur i nogle dage, så du begrænser hvor mange nye indtryk den får. Hundehvalpe er individuelle og hvor nogen vil kræve mange nye indtryk, skal man tage det roligt med andre.
I skoven, på stranden og i kuperet terræn må din hundehvalp gerne gå længere ture. Faktisk forebygger fysisk aktivitet i kuperet terræn og på blødt underlag forskellige ledsygdomme og skader. Det er med til at opbygge muskulatur og det giver hvalpen bedre koordination og balance.
Hvalpe og trapper
En hvalp bør gå så lidt som muligt op og ned ad trapper, før den er over 1 år gammel. Hvis man har trapper i hjemmet, er det derfor vigtigt, at man forhindrer hvalpen i at komme på trapperne. Hvis man sover ovenpå, og vil have hvalpen til at sove i soveværelset, bør man bære den lille hvalp op og ned den første tid
Ligesom ved almindelig gang, så gælder det samme i forhold til trapper: det er ikke sundt med monotone bevægelser! Det betyder at din hvalp ikke skal gå på trapper.
Hvornår kan min hundehvalp gå lange ture?
Du kan gradvist øge længden på gåturene i takt med at din hundehvalp vokser. Vær i hele opvæksten opmærksom på, at hundehvalpen går på varieret underlag, gerne kuperet, og helst ikke for meget monoton gang.
Når din hundehvalp er fuldt udvokset kan du gå så lange ture du ønsker med den, så længe konditionen er god. Kondition bygges langsomt op over tid, ligesom ved mennesker. En hund er fuldt udvokset hund er ved omkring 12 måneder for mindre hunde og 18-24 måneder for store hunde.
Begynd renlighedstræning med hundehvalpen
Det bliver nemmere for både dig og din hund, hvis du begynder renlighedstræningen, imens din hund er hvalp. Det er altid nemmere at lære din hund nogle gode vaner, end at skulle korrigere dårlige vaner senere hen, hvor opgaven er en helt anden og mere tidskrævende.
Gå udenfor hver 2.-3. time
Hvalpen skal ud hver gang, den har sovet, har spist og drukket, har leget og været i bevægelse, møder nye gæster eller bliver opstemt. Det virker umiddelbart af meget, så som en huskeregel kan du lukke hundehvalpen ud hver anden til tredje time. Så sikrer du bedre, at hvalpen ikke besørger indenfor.
Giv ros og godbidder
Al træning hjælpes godt på vej af ros og godbidder, og renlighedstræning er ingen undtagelse. Ros og godbidder lærer hurtigt din hund hvilken adfærd, der belønner sig, og den vil helt naturligt ønske at gentage de handlinger. Giv gerne din hund en godbid og et smil, når den er færdig, så den kan føle sig stolt over sine fremskridt.
Opsøg flere underlag
Det er en rigtig god idé at lære din hvalp at besørge på flere typer underlag. Det bliver en fordel for dig, når du har hunden med i uvante omgivelser, hvor der ikke nødvendigvis er græs. Tag hvalpen med på forskellige gåruter, så den oplever underlag som grus, græs og asfalt under poterne.
Renlighedstræning af hvalpen uden afstraffelse
En lille hundehvalp har travlt med at udforske, spise og sove, og derfor er den ikke altid opmærksom på sit eget behov for at skulle besørge eller tisse. Som hundeejer er det naturligvis en træls opgave at skulle gøre rent efter et uheld, men med en hundehvalp hører det med.
Er uheldet ude, og din hund besørger indenfor, så gavner det ikke renlighedstræningen at straffe hvalpen. Afstraffelse vil gøre hundehvalpen usikker over for dig, og det kan lære den ikke at tisse i nærheden af dig. Det vil udelukkende gøre fremtidens gåture mere besværlige og utrygge for jer begge. Ros og beløn i stedet den ønskede adfærd, da din hundehvalp helt automatisk vil forsøge at gentage det, den lige har gjort næste gang.
Vedvarende urenlighed
Oplever du, at din hund besørger indenfor, når du ikke er hjemme, selvom du har renlighedstrænet den, så kan der være et underliggende problem til stede. Din hund lider måske af separationsangst eller en sygdom, der gør, at den ikke kan holde sig som en normal voksen hund. I sådanne tilfælde er det altid en god idé at opsøge din dyrlæges råd og vejledning og få hunden i behandling.